Badetasser og temperaturer på YR

Med litt varierende vær i sommer har nok flere sjekket badetemperaturene. Nytt av året er at Yr henter data fortløpende fra ulike kilder, blant annet Badetassen – hvor data hentes fra plattform levert av Iotix til Altibox. Les mer om IOT løsningen og fordelene den gir fremfor manuell avlesning.

Sommertid er for mange av oss badetid – og ikke minst er temperaturen i vannet av betydning før vi jumper ute i. Badetemperaturer kan vel karakteriseres å være ferskvare, hva temperaturene var for noen dager siden eller ved soloppgang er av mindre interesse. Programmet Reiseradioen på NRK har i 50 år meldt badetemperaturer land og strand rundt. Like lenge har diskusjonen gått om hvor riktige de er, og ikke påvirket av menneskelig adferd. Utover tukling med temperaturene, har innrapporteringen vært utsatt for «falsk info» fra fiktive steder som Bøllo Badestuer og Andersendammen.

Altibox sammen med noen kommuner, så definitivt rom for forbedringer og bestemte seg for å ta fatt i problemet.

Bøyer med temperatursensorer ble utviklet og tilbudt kommuner i Norge, i tillegg til at YR ryddet plass for badetemperatur på sine nettsider. Med Badetassen blir temperaturen i vannet meldt med faste mellomrom og fra samme sted – hvert 15. minutt gjennom hele sesongen.

Når sensorene i bøyene har sendt fra seg data, henter YR dem på tjenesteplattformen Iotix Systems har levert til Altibox. For oss badeentusiaster som helst hiver oss i vannet når det er over 20 grader, har vi tilgang til oppdatert og riktig status – hele døgnet!

I sin enkelhet representerer Badetassen på mange måter essensen i fordelene med IOT og trådløse sensorer;

  • Kan plasseres fritt og uavhengig av kablet infrastruktur
  • Løpende oppdatering av informasjon, fremfor manuell avlesning en gang pr døgn
  • Data registrert umiddelbart – ingen forsinkelse som ved utreise + notering + registrering + rapportering
  • Kan legge inn varsling ved endringer
  • Fange data på utilgjengelige steder og med større frekvens
  • Rimelige sensorer gir mulighet for mange målinger
  • Lavt batteriforbruk gir lang levetid for sensorer

Ser frem til andre tjenester det nå vil være enkelt å hekte på som informasjon om; vind, snødybde, temperatur i luft og snø, islagte veier, lokale nedbørsmengder, vannstand, trafikktetthet, ledige p-plasser, støv i lufta/forurensning og mye annet som vil være nyttig informasjon i hverdagen.

 

Altibox og Altibox Partnere bygger ut et landsdekkende IOT Sensornettverk basert på LORAwan. Nettverket skal være et effektivt IOT Sensornettverk for kommuner og bedrifter.